De hoogtepunten van Tallinn

Tallinn is één van de best bewaarde Hanze-achtige oude steden ter wereld. Slenter door de schilderachtige middeleeuwse straatjes, neem een pauze in een sfeervol café en beklim zeker de Toompea heuvel om bij het vallen van de avond te genieten van het ongelooflijke panorama over de rode daken en vele kerktorentjes van de oude stad. Een heel andere sfeer wacht op je in het hippe deel van Tallinn – Telliskivi Creative City, dat op slechts een korte tramrit (of wandeling) van het centrum ligt. Estse kunstenaars en creatievelingen uit de hele wereld hebben dit industriegebied omgetoverd tot een levendig centrum van winkels, bars, galeries en restaurants. Hoogtepunt is het fotocentrum. Vervolg uw weg naar Noblessner, een moderne wijk aan zee die met zijn panoramaterrassen de status van zomerhotspot heeft bereikt. Voor romantici raden wij het kasteel Kadriorg en zijn park met kunstgalerijen, kleine restaurants en overweldigend groen aan.

1. De oude stad
Bezoekers uit de hele wereld komen langs om de schoonheid van Tallinn te bewonderen, de best bewaarde middeleeuwse stad in Noord-Europa met gotische torenspitsen, kronkelende geplaveide straatjes en betoverende architectuur. Ooit was het de thuishaven van rijke kooplieden uit Duitsland, Denemarken en andere landen. Vandaag de dag is de oude binnenstad populair vanwege zijn vele restaurants, bars, musea en galeries die veel leven brengen in dit historische stadscentrum.
In tegenstelling tot veel andere hoofdsteden in Europa, is Tallinn erin geslaagd om zijn structuur van middeleeuwse en Hanze-oorsprong volledig te behouden. Vanwege het uitzonderlijk intact gebleven 13e-eeuwse stadsplan is de oude binnenstad opgenomen in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Hier vindt u originele geplaveide straten bezaaid met middeleeuwse kerken en grandioze koopmanshuizen, schuren en pakhuizen waarvan er vele dateren uit de Middeleeuwen.
Besteed een dag in dit authentiek middeleeuwse milieu en het wordt duidelijk waarom zoveel bezoekers de oude binnenstad van Tallinn als mystiek, betoverend en verslavend hebben beschreven.

2. Kradiorg
Presidentieel en toch gezellig, dit romantische binnenstedelijke gebied vlakbij de kust kan heel goed de plek zijn waar je het hart van Tallinn vindt. Het Kadriorg paleis en kunstmuseum omgeven door het verzorgde Kadriorg Park werd ooit door tsaar Peter de Grote opgericht als een uiting van liefde. Het 18e-eeuwse park met fonteinen en beekjes wordt omringd door al even historische houten huizen, met bloeiende boomtakken die over de gedetailleerde deurkozijnen van deze verbluffende meesterwerken leunen.
Hier vindt je elegante restaurants, schattige cafés met een lokale charme en een verfijnde kunstscène. Kadriorg is de thuisbasis van de grootste kunstcollectie van Estland, tentoongesteld in het KUMU-kunstmuseum van Estland, het Kadriorg Kunstmuseum en het Adamson-Eric museum, allemaal samen genesteld aan de rand van het park.

3. Telliskivi
Telliskivi is het commerciële en culturele centrum van Kalamaja, met restaurants, podia voor optredens en overdekte winkelstraten waar van alles te koop is, van biologische cosmetica tot Ests design. Telliskivi Creative City biedt een goede gelegenheid om kennis te maken met de gerenoveerde industriële gebouwen waar Noord-Talinn beroemd om is. De fabrieksgebouwen zijn een populaire ontmoetingsplaats geworden voor wie houdt van unieke restaurants, kunsttentoonstellingen, tapbieren, design- en vintagewinkels, alternatief theater en clubevenementen.Het is een bekende vrijetijdsbestemming voor stadsbewoners, waar design, muziek, kunst en ruimdenkendheid elkaar ontmoeten. Telliskivi Creative City biedt een gezellige en bohemienachtige sfeer waar u overdekte winkelstraten vindt met lokale winkeliers, kleine ateliers, een vlooienmarkt die op zaterdag open is, en een verscheidenheid aan culturele evenementen. Het gebied komt ’s avonds tot leven met populaire bars en dancings. Overdag is Telliskivi gezinsvriendelijk en er is zelfs een speeltuin op de binnenplaats.
Het is ook een goudmijn aan geweldige restaurants, geliefd bij de lokale bevolking en geprezen door bezoekers. De keukens variëren van vegetarisch en veganistisch tot barbeque, Frans, Indiaas, glutenvrij, hedendaags Ests en nog veel meer. De Balti Jaama markt is het hele jaar door een paradijs voor fijnproevers, vol kraampjes en restaurants die een bezoek waard zijn, om nog maar te zwijgen van de antiek- en designwinkels.
Het internationale fotografische kunstcentrum Fotografiska is gevestigd in het hart van Telliskivi, en in de buurt bevinden zich ook het Vaba Lava theater, het Sõltumatu Tantsu Lava (danspodium) en de Club van Verschillende Kamers, waar interessante culturele evenementen, voorstellingen en tentoonstellingen worden gehouden.
Om Telliskivi te bezoeken kunt u tram 1 of 2 nemen naar de halte met dezelfde naam, of ongeveer 5 minuten lopen vanaf de oude stad.

4. Noblessner 
Deze voormalige onderzeebootfabriek is nu een bruisende gemeenschap van appartementen, restaurants van hoog niveau, winkels en culturele podia. De aanwezigheid van de zee is altijd voelbaar in Noblessner, aangezien het aan een mooie, gezellige haven ligt. De geschiedenis van de wijk Noblessner aan zee gaat terug tot 1912, toen twee zakenlieden uit Sint-Petersburg de belangrijkste onderzeebotenfabriek van het toenmalige tsaristische Rusland bouwden. Dit waren Arthur Lessner, een machinefabrikant, en Emanuel Nobel, Europa’s grootste brandstofmagnaat. Tussen 1913 en 1917 werden in de fabriek in totaal 12 moderne onderzeeërs gebouwd voor de bevoorrading van de Russische tsarenvloot. Hoewel de bouw van onderzeeërs stopte na de onafhankelijkheid van Estland in 1918, vonden hier nog tot 2018 scheepsbouw en -reparatie plaats. Als gevolg daarvan was het gebied een eeuw lang gesloten voor het publiek.
De laatste tijd heeft Noblessner een snelle ontwikkeling doorgemaakt: er zijn kantoren, restaurants, er is een jachthaven en zelfs de fabriek en tapperij van Estlands populairste brouwerij – Põhjala.

Hier vindt u ook Kai Art Center, PROTO Invention Factory VR centrum, en techno nachtclub HALL. Culinaire hoogtepunten zijn restaurant 180°, opgericht door de met een Michelinster bekroonde chef-kok Matthias Diether, en Lore Bistroo, een lokale favoriet, maar er zijn ook tal van andere leuke plekjes om te verkennen.

5. Pirita en Viimsi
Met een populair strand, een avonturenpark en een jachthaven is Pirita een plaats in Tallinn waar u kunt genieten van aangename zomermomenten. De verfrissende dennenbossen ligt op slechts een paar kilometer afstand van het stadscentrum. En op 15-20 minuten afstand, in Viimsi, vind je romantische eilandjes en oude vissersdorpjes naast moderne woningen.
Het kustgebied van Pirita werd al in het begin van de 20e eeuw de bestemming voor zondagse uitstapjes en zonnebaden. Om in alle rust van de charme van Pirita te kunnen genieten, moet u vanaf het strand de weg oversteken naar de monding van de Pirita-rivier, waar roeiboten, kano’s en waterfietsen kunnen worden gehuurd. Of bewonder de ruïnes van het Pirita klooster uit de 15e eeuw, waar in augustus het spectaculaire Birgitta festival wordt gehouden. U kunt ook overnachten in het klooster dat nog steeds actief is in het stijlvolle gebouw naast de ruïnes.
In de cafés en restaurants aan het strand kunt u genieten van gerechten met uitzicht op zee. Het hele gebied rond Pirita nodigt uit voor fraaie wandelingen op het strand, over de promenade, het officiële fitnesspad, de paden aan de bosrand of door het avonturenpark.

Op slechts 15 minuten van het stadscentrum vindt u een heel andere wereld, het schiereiland van contrasten – Viimsi, een gebied met kleine romantische eilandjes, waar u kunt genieten van een uitzicht op de felle lichten van de hoofdstad. Stranddorpjes en rustieke vissershuisjes staan zij aan zij met moderne 21e eeuwse huizen. U kunt ook een magische plek vinden waar de zon opkomt uit de zee en ondergaat in de zee. Viimsi kent talloze culturele evenementen, een zeehondenobservatie, spannende natuurpaden en culinaire verrassingen.