Van Tallinn naar Tartu

Op ongeveer een uur rijden ten oosten van Tallinn ligt het prachtige Lahemaa Nationaal Park, het oudste en misschien wel bekendste nationale park van Estland. Eenzame baaien bezaaid metenorme rotsblokken, bossen begroeid met mossen en bessenstruiken en schilderachtige vissersdorpjes. Het is een ideaal gebied om te wandelen en de natuur te genieten. U vindt er steen- en zandstranden, schilderachtige moerassen, dennen- en klifbossen, in de kalkrotsen uitgeslepen rivieren en grillige rotsblokken uit de laatste ijstijd.
In het park leven talrijke grote zoogdieren. Het beboste Kõrvemaa, in het zuiden van het park, is het thuis van elanden, wilde zwijnen, bruine beren, lynxen, vossen en andere wilde dieren.
Lahemaa is beroemd om zijn vele landhuizen, een erfenis van de Baltische Germanen, die verspreid liggen over het uitgestrekte landschap. De eigenaars werden tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigend en verdreven, en vele boerderijen raakten in verval. Het Palmse Manor, waar ook het informatiecentrum van het nationaal park is gevestigd, is daar een voorbeeld van. Wilt u in het park overnachten dan kunnen wij u het Vihula Manor aanbevelen, een stijlvolle plek om te verblijven.

Op weg naar Tartu kunt u vervolgens het Peipus meer bezoeken. Het meer vormt de grens met Rusland en is woonplaats voor Oud Gelovigen, de religieuze gemeenschap die zich in de 17e eeuw tijdens de Reformatie van de Russisch Orthodoxe Kerk heeft afgesplitst. Velen van hen hebben Rusland verlaten als religieuze vluchtelingen en hebben een nieuw thuis gevonden aan de eenzame oevers van het Peipusmeer. Varnja en Kolkja zijn typische oud-gelovige nederzettingen, de zogenaamde uiendorpen. Er zijn hier verschillende Russisch-orthodoxe kerken met de typische uivormige koepels. Maar deze zijn niet verantwoordelijk voor de naam uiendorpen: de mensen leven hoofdzakelijk van de uienteelt. Of van het vissen. Ze leiden een bescheiden leven.

Vervolgens rijdt u verder zuidwaarts. Zuid-Estland is alweer een populaire bestemming voor uitstapjes in de natuur: diepblauwe meren verborgen in glooiende heuvels en valleien. Dichte bossen, een groot nationaal park, slaperige dorpjes en charmante stadjes met historische kerken en landhuizen kenmerken de sfeer. In de zuidelijke delen van Estland wonen ook talrijke traditionele gemeenschappen, zoals het Setomaa-volk.
Hier ligt Tartu, de oudste stad van de Baltische staten, waar zich ook een van de oudste universiteiten van Noord-Europa bevindt en sinds de 17e eeuw baanbrekende ontdekkingen zijn gedaan.