Centrum van Europa

Wist u dat het geografische van Europa niet ver van de Litouwse hoofdstad af gelegen is? Vanuit Vilnius kunt u een bezoek combineren met een uitstapje naar Kernave en Trakai.
Rijd allereerst van Vilnius 10 km noordwaarts richting Europos Parkas. Dit is een openluchtmuseum waar meer dan 100 moderne en soms bizarre beeldhouwwerken worden tentoongesteld. In 2002 werd het park zelfs vermeld in het “Guinness Book of Records” met ’s werelds grootste sculptuur bestaande uit 3.000 televisietoestellen. Reken op zo’n 1 tot 1,5 uur voor dit park.
De reis gaat verder naar het noorden, naar het geografisch centrum van Europa. Dit ligt ongeveer 15 km van Europos Parkas. De bewegwijzering naar deze bezienswaardigheid is niet optimaal. Komend van de hoofdweg richting Moletai volgt u de weg ongeveer 100 meter en parkeert u daar. Een kleine onverharde weg leidt naar het geografisch centrum van Europa, vanwaar rechts een brug naar deze plaats leidt. Als u tot aan de golfbaan bent gereden, bent u duidelijk te ver. Een granieten zuil kenmerkt het daadwerkelijke geografische centrum van Europa, dat in 1990 in samenwerking met een groep Franse geografen is uitgemeten.
Gaat u vervolgens richting Kernave. In de 13e eeuw was dit de eerste hoofdstad van Litouwen. Vandaag de dag wonen er nauwelijks 300 mensen in deze stad, en hoewel ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, heeft ze op het eerste gezicht nauwelijks iets te bieden voor toeristen.
Het is dan nog een half uur rijden naar die andere oude hoofdstad van het land, Trakai, momenteel de populairste bestemming voor Litouwers. Het kasteel met zijn mooie ronde torens is omgeven door water. U kunt roeiboten of waterfietsen huren of een tocht op een zeilboot boeken. In het kasteel zelf kunt u in allerlei talen het verhaal over de geschiedenis van het kasteel te horen krijgen. De omgeving van Trakai nodigt uit voor heerlijke wandelingen.