10 redenen om de Baltische staten te bezoeken

Kastelen, natuur, stranden en musea in de Baltische Staten1. Weinig mensen, ontelbare bezienswaardigheden. De bevolkingsdichtheid is hier laag, en ook de Noordse mentaliteit speelt een rol – drukte of dicht bij vreemden zijn is niet iets waar de mensen van de Baltische staten zich thuis bij voelen. Vandaar dat er geen problemen zijn met afstand houden. Dat betekent niet dat de mensen niet gastvrij zijn, integendeel! Ze zijn oprecht trots op hun land, dus ze leiden hun gasten graag rond.

2. Honderden kilometers strand. Om precies te zijn: de kustlijn van de Baltische staten strekt zich uit over meer dan 4500 kilometer. Stelt u zich het aantal witte zandstranden eens voor! Van rotsstranden tot kiezelstranden en stranden omzoomd door rode kliffen. Ook naaktstranden! Een rustig strand vinden is een fluitje van een cent; iedereen krijgt een plekje aan zee! Maar ook voor mensen op zoek naar vermaak en gastronomie zijn er genoeg mogelijkheden. Zo zijn Palanga en Jūrmala bijvoorbeeld populaire badplaatsen. Een bezoek aan het Neringa schiereiland is een must – deze hoge zandheuvels kunnen wedijveren met sommige wereldberoemde woestijnen.

3. Lekker weer. In de Baltische staten hoeft u geen middagdutje te doen om aan de middaghitte te ontsnappen, want de gemiddelde temperatuur schommelt in de zomer rond de 20 graden. Juli is de warmste maand; op goede dagen kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Ga dan naar de zee – de verkoelende bries is precies wat u dan nodig hebt. Het water in de meren en de zee blijft aangenaam genoeg voor een duik tot begin september.

4. Indrukwekkende kastelen en landhuizen. Elk jaar wordt er een speciale campagne georganiseerd om de kastelen en landhuizen van de Baltische staten te bezoeken. Het aantal is vrij groot, dus één vakantie zal niet volstaan om ze allemaal te zien. Bezoek het Rundāle Paleis in Letland, een uitzonderlijk meesterwerk in barok en rococo, en maak daarna een wandeling door de onstuimige rozentuin. Of bezoek Rūmene Manor, dat een 5-sterrenhotel huisvest. Luxueuze appartementen met privéterrassen of een aparte hut met een eigen tuin zijn ook beschikbaar. Verscholen tussen twee meren op een schiereiland, schittert Užutrakis Manor in Litouwen; een wandeling door het gerestaureerde gebouw en het bijbehorende park geeft een goede indruk van hoe de 19e-eeuwse Litouwse edellieden vroeger leefden. Pakruojis Manor is het grootste landhuis in Litouwen; het bestaat uit 43 gebouwen en beschikt over twee hotels en een brouwerij. Voor kinderen zijn er geiten om te aaien in de schuur en paarden om te berijden in de stallen.

5. Bijzondere musea. Het kasteel van Tyszkiewicz in Litouwen herbergt een van de grootste barnsteencollecties en op een paar uur van de hoofdstad ligt de buiten bedrijf gestelde kerncentrale van Ignalina (bekend van de Netflix serie Tsjernobyl), waarvan de reactor en de turbinekamer tentoongesteld zijn. Een paar kilometer verderop staat een simulator van een blokbedieningspaneel, en tijdens rondleidingen kun je doen alsof je in een noodsituatie verkeert. Overzien door werknemers kunnen bezoekers op knoppen drukken om de dreigende catastrofe af te wenden. Let op: deze rondleiding moet van tevoren worden geboekt! In Kaunas is een bunker op 6 meter onder de grond een populaire attractie. Er zijn allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, maar ook radio’s en medische instrumenten. En in Estland kunt u afdalen in de Kohtla mijn, die in 1937 werd geopend. Tegenwoordig liggen de werkzaamheden stil en ontvangt men alleen nog toeristen die een blik willen werpen op de werktuigen uit vervlogen tijden. Vergeet in Saaremaa niet een bezoek te brengen aan de meteorietkrater Kaali en het meteorietenmuseum.

6. Een kans om een echt moeras te zien. Litouwen telt meer dan 2800 meren, Estland 2222 eilanden en Letland 42 natuurparken. Veel wandelpaden zijn voorzien van banken en houten loopbruggen, die gemakkelijk berijdbaar zijn met een rolstoel en een kinderwagen. Kanotochten zijn een jaarlijkse traditie; ze zijn eerder een lenteactiviteit omdat de rivieren dan sneller stromen, maar in de zomer bent u vrij om de wateren te verkennen in een kajak of kano. Bezoek het Lahemaa Nationaal Park in Estland, dat van alles te bieden heeft, van bossen, kliffen en meren tot rivieren en watervallen. Zet ook het natuurpad in het Keila-Joa Park op je lijstje – het loopt 3 kilometer langs de rivier en eindigt bij een 6 meter hoge waterval, de op twee na grootste van het land. Ben je al eens in een echt moeras geweest, kijk eens in het Vasenieki of Ķemeri moeras in Letland. Om het langste veenpad in Litouwen te vinden, google Mūšos Tyrelis. Het slingert rond een kristalhelder meer en voert door een prachtig bos.

7. De eilanden van Estland. Van de meer dan 2000 eilanden is Saaremaa het grootste; men zegt dat het meer kuuroorden heeft dan heel Estland. Het kroonjuweel van Hiiumaa, het op éénnagrootste eiland is een vuurtoren, die door reisgidsen wordt beschouwd als de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. De St. Madelinekerk is het oudste houten gebouw van Estland, maar één van de beste restaurants van het hele land is gevestigd in het prachtige Pädaste Manor op het eiland Muhu.

8. Verse lokale groenten en bessen. De zomer is bij uitstek het seizoen voor fijnproevers – nieuwe aardappelen, verse suikererwten… het lijkt wel of je alleen op groenten zou kunnen overleven! Bezoek absoluut een lokale markt – vers fruit en verse groenten zijn al enkele uren na de oogst te koop. Als je op weg bent naar het strand en je stuit op een plek waar vis wordt verkocht, stop daar dan meteen – hier kun je heerlijke gerookte vis krijgen! In de hoofdsteden vind je klassieke restaurants naast hippe cocktailbars, en er is zo’n overvloed aan brouwerijen dat je elke dag een ander soort bier kunt drinken. Probeer Labietis in Riga, Būsi Trečias in Vilnius en Põhjala in Tallinn, waar u ook een privé-sauna kunt huren.

9. Een nacht in de bomen en aan een meer. Bewaar het overnachten in grote hotels voor een andere keer. In de molen van Ohessare op Saaremaa kunt u niet alleen heerlijk eten, maar zelfs overnachten. In Noord-Estland, aan de oevers van de Rummu-groeve, kunt je een van de enorme vaten van Vakantiecentrum Paekalda verblijven. Elk uiteinde dat uitkijkt op het meer is gemaakt van glas! Geniet vanuit je bed van de zonsondergang, en laat het kabbelende water je in slaap wiegen. ’s Ochtends kunt je een verfrissende duik nemen op slechts een paar stappen van je bed. In Litouwen is de gemeente Birštona een uitstekende keuze; mineraalwater stroomt uit de diepten van de aarde, dus er is een spa in bijna elk hotel. In Letland, aan de Gauja, kun je zelfs een nacht in een boom doorbrengen in Letland. Luister naar vogelgezang in plaats van de wekker, en maak van de bloeiende weide een uitstekende eettafel.

10. Buitengewone ervaringen. De Rummu-groeve is een populaire attractie in Estland omdat er een onderwatergevangenis is, waar avonturiers op SUP boards rondtoeren of onder water duiken. Of wat te denken van een nacht midden in een bos waar beren vrij rondlopen? Je kunt overnachten in een goed gecamoufleerde hut en de wilde beesten door de ramen observeren. Maak je geen zorgen, de beren kunnen niet binnenkomen! Naast beren, leven er in het bos ook wasberen, wolven, lynxen en vossen. Voor een adrenalinestoot kun je bungeejumpen in Sigulda, waar je van- spring van 55 meter hoogte uit de legendarische kabelbaan boven de Gauja-rivier springt. Op speciale dagen kun je zelfs een gratis sprong maken! Wat is het addertje onder het gras? Je moet helemaal naakt zijn.